Familie Nollen hakte de knoop door en stopte met hun melkvee. Hoe richten zij hun erf en bedrijf nu in?

We staan op het erf van de familie Nollen in Albergen. Drie maanden geleden stonden hier nog koeien. Inmiddels is de hele veestapel weg. “We zijn gestopt met het melkveebedrijf en bezinnen ons nu op de toekomst”, vertelt Nollen. Hoe richt je dan je bedrijf opnieuw in? Welke mogelijkheden zijn er? Erfcoach Neeltje Bleumink fungeert als sparringpartner.
 

Het was een beslissing die niet van de een op de andere dag genomen werd. Zeker niet als je al de derde generatie boer bent. En je altijd met hart en ziel hebt ingezet voor het bedrijf. Toch hakten Huub en Shorea Nollen de knoop door. “We zijn gestopt met het melkveebedrijf en bezinnen ons nu op de toekomst”, vertelt Nollen.

Nollen nam het bedrijf aan de Wateregge, in het buitengebied van Albergen, over van zijn vader. “Een gezond bedrijf, met melkkoeien en een deel akkerland. Een bedrijf dat ik ook weer door zou willen geven aan mijn kinderen, in elk geval hen de kans geven om boer te worden.” De laatste jaren werd behoorlijk geïnvesteerd om het bedrijf arbeidsvriendelijker en duurzamer te maken. Er werden onder andere melkrobots gekocht, gronden aangekocht en werd de veestapel (inclusief fosfaatrechten) twee jaar geleden fors uitgebreid. Al met al een behoorlijke investering.

Droge zomers
Toen begonnen de droge zomers. Eerst die van 2018, droog en warm. “Die zomer kostte ons veel geld. De kwaliteit van het gewas was minder. Er was minder voer voor de dieren, er moest meer voer bijgekocht worden. Het jaar 2019 was nog erger. Met name in de nazomer van 2019 hadden we onder het veel last van hittestress gerelateerde problemen, zoals een behoorlijke daling van de melkproductie en vruchtbaarheidsproblemen.”

Horeca op slot, melkprijs zakt
De hoop dat 2020 een beter jaar zou worden, vervloog al halverwege maart. Door corona ging de horeca op slot en dat betekende minder melkomzet. “In twee, drie maand daalde de melkprijs met een kleine vijf cent per liter. Daarbij weer een droge zomer. Ook de steeds veranderende wet- en regelgeving werkt erg frustrerend. Het was financieel niet meer te doen."

Knoop doorgehakt
Met pijn in het hart werd de beslissing genomen.“Halverwege juli hebben we definitief de knoop doorgehakt om te stoppen met het melkveebedrijf. We zagen hier geen toekomst meer in. Er zijn meer boeren die ontzettend veel kosten gemaakt hebben, maar dat kwam bij ons extra hard aan omdat we daarvoor al zoveel geïnvesteerd hadden om het bedrijf toekomstbestendiger te maken. Puur door de droogte kwam daar nog anderhalve ton als extra kosten bij. Honderd uur in de week werken, en dan er op het eind nog geld bijdoen, dat was de situatie het laatste jaar. Dat is fysiek en mentaal niet vol te houden.”
Hij heeft alle begrip voor de boeren, die ook deze week weer naar Den Haag trokken. “Veel boeren zitten in zorgen. Zo het nu gaat, kan het niet langer.”

Laatste koeien weg
In augustus gingen de laatste koeien weg. Ook de hele stalinrichting is verkocht. Daarnaast wordt een deel van de grond verkocht om de financiering af te lossen. “We houden zo’n 25 hectare grond, hier om de boerderij, aan. Daar gaan we gras en maïs op verbouwen voor de verkoop.”

Sparren met de erfcoach
“Er komt heel veel op ons af de laatste weken”, zegt Nollen. Want hoe ga je het bedrijf opnieuw inrichten? Hoe komt er geld binnen? Dan is het goed om te sparren met mensen die ideeën hebben." Samen met erfcoach Neeltje Bleumink worden verschillende mogelijkheden onderzocht. “We gaan uit van drie pijlers. Allereerst een andere invulling geven aan de gebouwen, die nu leeg komen te staan. Op onze grond gaan we gras en maïs verbouwen voor de verkoop. En ik ga werk zoeken buiten de deur.”

Hij vindt het nu nog lastig om aan te geven wat hij wil gaan doen. “Ik heb een agrarische HBO-opleiding. Ik ben altijd boer geweest, ik vóel me boer. Ik zou misschien met mensen willen werken, in een adviserende functie. Maar dat zoeken we nog uit.”
Zijn vrouw werkt twee dagen als verkoopster in een winkel in Borne en heeft een eigen (web)winkel voor woon- en modeaccessoires: www.dekadohoeve.nl

Nieuwe invulling
“Nu gaan we samen op zoek naar een nieuwe invulling voor het erf hier. Naar alle waarschijnlijkheid komt er geen vee meer in de stal. We kijken wat het beste past bij ons en wat financieel interessant is. De erfcoach kan ons daar goed bij helpen.”


Ook geïnteresseerd in een sparringsmoment met een erfcoach? Neem vrijblijvend contact op, ze helpen u graag op weg.

Datum
Geschreven door
Twente TV
Gemeente
Tubbergen
Categorie
Erfverhalen