Met deze vraag kwam een nieuwe erfeigenaar bij mij als erfcoach. Voor velen is het een droom om een erf te kopen in het buitengebied, om vrijaf en ruim te wonen, de horizon te kunnen zien vanuit je huis en omringd te zijn door groen. Maar mensen die al in het buitengebied wonen weten vaak wel beter. Ja, het is er prachtig wonen, maar het is ook hard werken. ‘Thuis is er altijd wat te doen’ is er dan ook een veelgehoorde opmerking en zo is het ook.

Naast de vraag wat hij precies had gekocht, vroeg deze nieuwe erfeigenaar die uit de stad afkomstig was zich ook af ‘hoe het werkt in het buitengebied’. Wat zijn de zichtbare en onzichtbare regels? Wat mag wel en wat mag niet op je erf? En wat moet en kan je met overbodige vierkante meters bebouwing als je een voormalig agrarisch erf hebt gekocht? Onze rol als erfcoach speelt zich niet alleen af op agrarische erven die nog in bedrijf zijn, maar ook op voormalige agrarische erven en particuliere erven. Het maakt ons werk afwisselend, de vragen zijn anders en de belangen uiteraard ook.

Een voormalig agrarisch erf met oude stallen biedt vaak mogelijkheden voor een erftransformatie. Zowel Provincie Overijssel als gemeenten hebben mogelijkheden om hierin ondersteuning te bieden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de verandering een kwaliteitsimpuls voor de groene omgeving oplevert. Het is dan zoeken naar de balans tussen de kwaliteit voor het landschap, de samenleving én de erfeigenaar. In die zoektocht helpen de erfcoaches u graag verder op weg. Om teleurstelling van onvervulde dromen te voorkomen, kunt u de erfcoach ook benaderen in de fase waarin u zich afvraagt: ‘Wat ben ik eigenlijk van plan om te kopen?’ Ook voor andere vragen die op uw erf spelen kunt u een afspraak maken. Kijk op onze contactpagina en maak een afspraak met een erfcoach bij jou in de buurt. 

Datum